17 augustus 2025 Reisdag 15 Bjøre - Rjukan
Door: Hans
Blijf op de hoogte en volg Hans
17 Augustus 2025 | Noorwegen, Rjukan
We gaan vandaag vetrekken. Aangezien we een redelijke lange etappe voor de boeg hebben willen we deze zo fris mogelijk beginnen. Vóór 09.30 uur liggen we dus we al in het fjord.
Zo ‘s morgens vroeg is het water nóg frisser. Goed te doen maar het gekke is dat je eigenlijk alleen koude handen krijgt, de rest van je lichaam valt echt mee, maar je handen …
Er is, zoals bijna elke ochtend de laatste keren, geen wolkje aan de lucht. Aangezien we weer eens niet weten waar we vanavond precies terecht komen moeten we de camper eerst weer ‘servicen’.
Eenmaal op weg rijden we een prachtige route, het eerste stuk daarvan hebben we op de heenweg ook gereden maar daar komen we pas veel later achter.
Eerst naar het zuiden, dan naar het westen richting Rjukan.
We genieten ontzettend van het landschap; veel bomen, veel water, veel rotsen, best afwisselend ook, prachtige dorpjes, alles keurig onderhouden. Een schril contrast met de dorpjes in Frankrijk en Spanje die overigens absoluut ook hun charme hebben.
We rijden op een gegeven moment pal langs het Tinnsjå fjord. We verbazen ons elke keer weer hoeveel water ze hier hebben.
Na de lunchpauze heeft Marjoke een CP gevonden bij de Gaustabanen op de Gaustatoppen. ‘s Winters is het hier een top skigebied. Nu brandt de zon dat het een lieve lust is.
Het venijn zit hem in de staart voor deze rit. Om bij die CP te komen moet er geklommen worden. Zo’n 5-6 kilometer kruipen we in z’n 2e versnelling (handmatig) omhoog en komen op een plek die we ook nooit meer gaan vergeten. Het uitzicht is onvoorstelbaar mooi en wijds. Moeilijk te beschrijven. Het lijkt een beetje op Schotland vinden wij.
Als we arriveren zijn er nog 2 plekje beschikbaar, de campers staan hier met amper 1 meter tussenruimte.
Al snel gaan er echter campers weg maar komt er ook weer een enkele nieuwe bij. Per saldo neemt het aantal af, we zijn benieuwd met hoeveel wij hier zullen overnachten.
Uiteraard is camping gedrag niet toegestaan maar wij stallen ons campingmeubilair gewoon uit en Marjoke gaat tekenen.
Grappig is dat er hier schapen vrij rond lopen, dat schept een band want ik ben een geboren schapenkop (Dordtenaar).
We staan op 1100 meter hoogte, het kan dus best fris worden.
De cliffhanger voor vandaag is dus; moet vanavond de kachel aan en/of moeten er nog 4 dekens op het bed bij?