Dag 10 Zarautz-Gijon
Door: Marjoke
Blijf op de hoogte en volg Hans
10 Juni 2018 | Spanje, Gijón
Een route van ruim 350 kilometer om een beetje op te schieten naar Santiago de Compostela. Dat is nu wel een beetje een doel geworden. We voelen ons ook al echte pelgrims. Ver van huis. Ik dacht in de omgeving van onze camping een pelgrim te zien. Je kunt ze vrij makkelijk herkennen. Meestal oude mannen, twee of minimaal 1 stok, een rugzak met een Jacobsschelp eraan. Dat zijn ze. Ik ben nog van plan om er wat meer over te weten te komen. Het intrigeert me wel dat mensen zo’n eind gaan lopen en waarom?
De zon scheen uitbundig vanmorgen en alles op de camping zag er opeens veel leuker uit. We ontbeten wel binnen en ruimden snel alles op. Rond 11 uur vertrokken we richting Bilbao. Het eerste stuk was heel erg mooi omdat we niet op de snelweg navigeerden. Er bleken festiviteiten te zijn in de dorpen, want het was overal heel druk met wandelaars (een soort vierdaagse). Onderweg zagen we nog hele rijen mensen met tussen zich in zakdoeken langs de weg staan; kilometers lang. Misschien toch iets van een nationale feestdag. Door de festiviteiten moesten wij een omleiding volgen en toen raakten wij (en TomTom) een beetje van het pad. We bleken een drie kwartier over 10 kilometer te hebben gedaan, dat schoot natuurlijk niet op met 350 voor de boeg. Dus we besloten TomTom maar op tolwegen te zetten. Dat hielp meteen want al snel zaten we op de weg richting Santander. Na deze grote plaats gingen we even van de weg om wat te eten. Een parkeerplek met een prachtig uitzicht. Helaas zagen we al weer buien hangen in de bergen en al snel moesten de ruitenwissers aan. We kwamen rond vier uur op de camperparking in Gijon aan. Een prima plek waar we voor niets staan en ook kunnen overnachten. Je mag er alleen geen zgn. campinggedrag vertonen. Dat wil zeggen niet met stoeltjes en tafel buiten zitten. Nou, dat kon toch al niet want het giet. Haha. Als het straks even droog is gaan we wellicht nog even naar de zee, die is hier dichtbij. Nu eerst even rosé/bier en een toostje.
P.s. Naschrift. We lazen net op het nieuws dat de Basken vandaag massaal protesteerden om te mogen kiezen voor een onafhankelijkheidsreferendum. Dat was de keten van mensen die we in de dorpen zagen staan.
10 Juni 2018 - 16:26
Hetty:
Ach Hans, er zijn zoveel boeken over geschreven over deze pelgrimstocht en er is ook een film. Heel mooi! Even googelen dan kan je hem misschien wel zien op netflix -
11 Juni 2018 - 04:54
Marjolein:
Misschien zie je ook nog wel pelgrims met een ezeltje lopen. Dit is nog steeds iets wat veel gedaan wordt. Ook door Nederlanders die op zoek zijn naar rust en zichzelf.
11 Juni 2018 - 12:15
Ada :
Ha lieve Marjoke en Hans.
Wij hebben nog een mooi boekje liggen van iemand die de pelgrimstocht heeft gemaakt. Te voet dan wel! ;-)
Wij waren namelijk van plan in de zomer van het overlijden van pa, om die tocht naar Compostella met de cabrio te gaan maken. Daar is toen niets van gekomen, maar we waren wel helemaal ingelezen! Mooi dat jullie die reis nu maken. Geniet ervan.
Liefs, Xxx